Hyvin dokumentoitu on puoliksi tehty – älä päästä ideoitasi karkuun

27.06.2018 Digininjat-blogi

Pyörivätkö hyvät ideat päässäsi, mutta eivät päädy toteutukseen asti? Kävitkö juuri kollegasi kanssa maailmaa parantavan keskustelun, jolloin ajatus virtasi kirkkaana? Älä päästä ideoitasi karkuun, vaan dokumentoi ne. Tässä pari vinkkiä, miten voit dokumentoida ideasi helposti “digissä”.

Sanotaan että “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Jos suunnitelma on vain ajatuksen tasolla, ”tallessa” omassa päässäsi tai kuitin taakse kirjoitettuna tietokonelaukun sivutaskussa, heikkenevät loistavan toteutuksen mahdollisuudet hetki hetkeltä.

On sääli jos loistava ideasi pääsee unohtumaan.

Älä jätä hyödyntämättä digitalisaation meille tuomia työvälineitä, joiden avulla voit kerätä talteen ideasi, koostaa työporukan ideoita yhteen ja luoda niiden pohjalta timanttisen suunnitelman. Digitaalisesti dokumentoitu idea on myös helpompi jaella eteenpäin toteuttavalle taholle. Älä siis päästä ideoitasi karkuun: hyvin dokumentoitu on puoliksi tehty.

Tässä blogitekstissä esittelen lyhyet vinkit ideoiden dokumentointiin Googlen ilmaisten palveluiden avulla.

Hyödynnä ainakin nämä Googlen ilmaiset palvelut:

  1. Asiakirjat (Docs)
  2. Laskentataulukot (Sheets)
  3. Muistiinpanosovellus (Google Keep)

Palveluita käytetään ilmaisella Google-tunnuksella. Luomasi asiakirjat ja taulukot tallentuvat Google Driveen (pilvipalvelu) ja ovat helposti jaeltavissa suoraan vastaanottajan sähköpostiin tai jaettavan linkin avulla. Voit antaa vastaanottajalle myös oikeuden muokata tai kommentoida jakamaasi asiakirjaa.

Asiakirjojen jakaminen Docsissa

 

Googlen palvelut toimivat parhaiten Chromella, Googlen omalla internetselaimella. Edellä mainitut palvelut ovat käytettävissä myös mobiilissa, joten muistiinpanosi kulkevat helposti mukanasi missä ikinä liikutkin.

Googlella on myös monia muita hyviä palveluita, kuten Google Forms kyselyiden luomista varten ja Google Slides, jonka avulla voit luoda diaesityksiä. Eikä suinkaan unohdeta Gmailia, Youtubea tai Google Calendaria, jotka ovat kaikki käytössäsi yhdellä ja samalla tunnuksella.

 

Googlen palveluita.

 

Google-tilin luomiseen voit tutustua tarkemmin klikkaamalla tästä.

Tässä vielä vinkit tehokkaaseen ideoiden dokumentointiin:

  1. Liitä muistiinpanoihisi kuvia ja linkkejä. Idea aukeaa näin paremmin myös muille.
  2. Korosta tärkeimpiä asioita esimerkiksi lihavoimalla teksti tai tekemällä ideasta koonti ranskalaisin viivoin.
  3. Merkkaa ylös myös milloin toivot idean toteutuvan ja kenet tarvitset mukaan toteutukseen.
  4. Dokumentoi myös ideasi toteutukseen liittyvät riskit, uhat ja mahdollisuudet, sillä se auttaa onnistumismahdollisuuksien arvionnissa.

Idearikasta kesää ja muista: dokumentoi!